5.9.10

Kispen 17: Dengar

"Abang, Kaisar belum sampai lagi. Esok dah raya." Jamilah genggam tangan Rasyad kuat-kuat. 

"Dia yang pilih jalan itu, Milah. Salah abang juga menghalau dia dulu." Rasyad tunduk.

"Kalau dah hisap benda tu, ibu bapa mana yang tak marah, bang? Saya faham kenapa abang buat begitu. Cuma, saya rindu sangat dengan dia. Dah dua tahun, tak ada khabar berita." Kolam mata Jamilah mulai bergenang.

"Sabar, Milah. Kita doa sama-sama, moga Kaisar selamat. Moga Tuhan buka pintu hati dia untuk pulang."

Jamilah angguk. Kepalanya longlai mencari bahu Rasyad.

"Mak! Jom berbuka!" Nyaring suala Sheila dari dapur. Jamilah kerling Rasyad, isyarat turun bersama berbuka.

Di dapur, Sheila tangkas. Kata Rasyad, saling tak tumpah Tok Wan. Masak apa saja, semuanya boleh. Jamilah bangga dengan anak sulungnya.

Jamilah buka tudung saji. 

Baru Bangun

Sebab itu hanya surih tampal nota dari Facebook.

Pergi baca blog lain dahulu. Saya mahu sambung. Lima minit.

Beca Terbang Sinari Lebaran TV3

Ini nota yang saya muat naik di Facebook pada 5 September, kira-kira jam 8.13 pagi. Maaflah, bahasa rojak. Biasalah, di Facebook.

Saya tertarik dengan iklan Hari Raya terbitan TV3 tahun ini. Ramai sekali yang membincangkan imej-imej yang dipaparkan dalam iklan tersebut. Kepada yang belum tonton, sila tunggu iklan tersebut muncul. Kalau malas tunggu, cari di Youtube. Macam biasalah.
Secara ringkas, iklan tersebut memaparkan seorang tua bersongkok putih dan berambut putih mengajak anak-anak kecil (presumably his grandkids, doesn't matter anyway) menaiki beca berkerusi merah dihias lampu-lampu kecil. Apabila anak-anak itu naik, seraya beca terbang ke udara - meneroka indah langit malam ditabur bintang.
Beca terbang melintasi Jambatan Pulau Pinang dan Menara Condong Teluk Intan, among others, dan akhirnya tiba ke destinasi sambutan hari raya. Ramai sekali saudara-mara bergembira. Bersalam-salaman dalam indah cahaya, kebanyakannya dari pelita yang bersinar dari dalam kelopak teratai.