15.5.11

Hanya Sepuluh 59

Saudara Ibrahim Ali,

Mari ajar hikmah, bukan tengkar marah. Boleh?

Kispen 60: Catat

Ustazah Hafizah selesaikan syarah tentang dosa dan pahala. Kelas 4 Tegas sunyi.

"Baik, ustazah nak tengok buku semua orang. Letak atas meja." Ustazah Hafizah tinggalkan meja di hadapan kelas dan tinjau setiap murid. "Ingat apa yang ustazah pesan?"

"Ingat." Seisi kelas menyahut.

Ustazah Hafizah imbas semula arahan. Setiap pelajar bawa pulang buku kosong. Catat semua perkara baik dan buruk yang mereka telah buat sepanjang hujung minggu.

Tiba di meja paling hujung, paling belakang; Ustazah Hafizah berhenti.

"Azwan, kenapa ruang perkara buruk awak ni kosong?"

"Dia tak buat dosa, Ustazah." Celah Rami, diikuti tawa.

"Azwan?" Kening Ustazah Hafizah terangkat.

Azwan garu kepala. "Saya dah catat, Ustazah. Pakai pen. Tapi tak ada dakwat."

Sumpah: Bahagian 3

(Bahagian 1 | 2)

Fajar kazib bertukar sadik. Terang tanah, sekalian rakyat berjejal di laman istana. Tiga pemuda diseret keluar dari dalam rumah pasung. Ketiga-tiganya tangan terpasung.

Sultan Semuatahu melangkah megah, diiringi Bendahara Terus Mata dan Tuan Imam Janggutputih. Wajah Sultan berbaur cita dan amarah. 

Tiba di hadapan rakyat, Sultan Semuatahu segera bertitah, "Bahawa inilah bahana mencemarkan kedaulatan beta. Salah seorang daripada tiga manusia laknat ini telah meniduri puteri kesayangan rakyat. Hari ini, kita akan saksikan sumpah laknat lantaran ketiga-tiganya bacul pengecut tiada mahu walau seorang mengaku."

Rakyat mengangguk. Bahkan demikianlah tabiat sekalian yang ada walau apa jua titah Sultan sekali pun, tiada lain, hanyasanya angguk setuju sembah restu.

"Ayuh, kita mulakan!"

Hanya Sepuluh 58

Saat peluru terakhir dibedil, keamanan masih mustahil. Manusia terlalu degil.