26.8.10

Nota Ramadan #16

Spageti segera sebagai hidangan berbuka sememangnya ide terbodoh. Tidak, lapar tidak menjadikan SEMUA makanan sedap. Kalau mengganggu tunas rasa semata-mata, tidak mengapa. Perut pun meragam juga. Ide terbodoh. Terlepas Terawih di masjid malam ini.

Kispen 7: Durian

Buku jari Pak Seman sudah melecet. Nafas perlahan-lahan diceroboh cungap. Namun dia masih belum puas. Kakinya bertubi-tubi merodok rusuk Jani yang mengerekot di tanah.

"Ampunkan aku, Pak Seman. Ampunkan aku." Suara Jani makin lemah.

"Sekarang kau rasakan! Rasakan!" Ihsan Pak Seman sudah lama menipis.

Sudah seminggu Pak Seman mencari puaka mana yang menyonglap durian di dusunnya yang entah berapa kangkang kera itu.

Dongak ke atas, tampak seperti ada yang sudah luruh. Tunduk ke bawa, ada bekas lubang-lubang pada daun-daun kering bertindanan.

Tapi durian lesap. 

Kispen 6: Singkat

Syella Qaseh menyisih rambutnya yang menutup dahi, diselit semula di telinga. Tanggal pula solekan nanti. Sudahlah ditaja. Dahi licin itu mesti ditayang-tayang. Mesti.

Sudah penat Syella meniti permaidani merah. Senyum buat-buat sudah melekat. Sudah mangli begitu. Mudah. Toleh dan biar denyar kamera menampar-nampar wajah.

Ini harga kemasyhuran. Menahan seksa tumit tinggi dan menghidang segenap inci tubuh untuk diratah di ruang koran dan majalah warna-warni.

Di dalam Gelanggang Bintang-Bintang, Syella Qaseh terlihat dua orang rakan melambai-lambai sambil menuding tempat duduknya. 

Lyra Alynna (nama sebenar: Zalina Hasan) dan Hidayatul Khalidah (nama sebenar: Hidayatul Khalidah). 

Mudah sekali Syella Qaseh meluru ke arah mereka biar dalam gaun maha sendat. Aneka aroma mewah berbaur saat mereka bertukar pagut cium di pipi.

Di negara itu, memang Gelanggang Bintang-Bintang cukup kesohor menganjurkan segala macam pesta puja puji selebriti. 

Dingin. Maklum saja, Gelanggang Bintang-Bintang dibina di celah gunung-ganang. 

Kalau tidak pernah sampai ke Amerika pun, bolehlah khayal ibarat menghadiri karpet merah Hollywood. Khabarnya, tahun depan mahu disembur salju buatan.

Namun, dingin itu tidak menghalang Syella Qaseh bergaun singkat. Singkat sekali. Urat-urat hijau di bawah daging paha gebunya jelas kelihatan. 

Nota Ramadan #15

Sahur ada kesan psikologi juga rupa-rupanya.

Saya sedikit resah sebab tiada pisang untuk sahur hari ini.