11.8.10

Nota Ramadan #2


Kalau ada rakan anda yang terlena dalam bilik atau ruang berhampiran tempat solat sedang azan berkumandang atau imam sudah memulakan solat - janganlah ditendang (atau diketuk kuat) pintu bilik tersebut, atau dimatikan suis kipas tanpa sepatah sapa sedang rakan anda masih terpisat-pisat, bertarung dengan kantuk.

Tidak manis. Seolah rakan anda tidak layak disapa sebagai manusia. Seolah jijik benar lakunya terlena.

Apa kata dekatinya perlahan-lahan, sentuh bahu, dan ajak ke tempat solat. 

Oh, kepada Abang Serban Putih yang menendang (atau mengetuk kuat) pintu dan menutup kipas tadi, maafkan saya andai sunyi lelap saya ini mengganggu jemaah. Maaf. 

Ya akhi, saya sudah bersolat Asar tadi. Cuma mungkin bukan jemaah pertama. Terima kasih kerana mengejutkan saya.

Nota Ramadan #1

"Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa." (2:183)

Penuh juga masjid semalam. Macam solat Jumaat pula. Ruang parkir penuh, mungkin sebab ada sebuah Mercedes S280 yang semberono letaknya. Yang lain tak dapat masuk.

Saya tiba di masjid agak lewat. Masbuk untuk solat Isyak. Nasib baik sempat berjemaah. Satu saf dengan lelaki berjubah putih (semerbak minyak atarnya menusuk) dan seorang anak nakal menyarung jersi tiruan Arsenal. 

Rata-rata ahli jemaah berbaju Melayu dan berpelekat. Rasa segan pula saya hanya berbaju T. Tapi tak mengapa. Bukannya wajib berteluk belanga atau bercekak musang. Yang penting, suci dan selesa.